Події

ПрофМайстерка

Підбиваємо підсумки та рухаємося далі.

Упродовж 14-17 травня 2024 року для педагогів Тернопільської міської територіальної громади започатковано роботу навчально-методичного профільного маршруту “Формування академічних ліцеїв в умовах НУШ” та “Гнучкість закладів дошкільної освіти до умов НУШ” через досвід закладів освіти громади (ПрофМайстерка) для реалізації у 2024-2027 роках.

У рамках профільного маршруту передбачено проведення 360 заходів для розвитку сучасного освітнього закладу НУШ, спрямованих на 3 етапи впровадження: 2024 рік – пропедевтичний, 2025 рік – практико-орієнтований, 2026 рік – поглиблено-узагальнювальний. Реалізація профільної мапи дасть змогу педагогам належно підготуватися до повного переходу на профільне навчання у старшій школі в 2027 році та сформувати у Тернопільській міській територіальній громаді доцільну й суспільно обгрунтовану мережу ліцеїв та гімназій.

14 травня в Тернопільському академічному ліцеї «Українська гімназія ім.Івана Франка» начальник управління освіти і науки ТМР Ольга Похиляк і директор ТКМЦНОІМ, Галина Литвинюк підсумували ефективну роботу 11-ти Трансфер містечок інноваційних можливостей, які упродовж 2018-2023 років допомогли освоїти інновації та сприяли професійному розвитку педагогів засобами неформальної освіти. Працівниками ТКМЦНОІМ у співпраці з науковцями ТНПУ ім.В.Гнатюка було проведено понад 287 заходів, які передбачали розробку модельних програм, написання підручників, діагностичних і аналітичних інструментів, створення авторських програм інтегрованих курсів, проєктування індивідуальної траєкторії професійного розвитку педагогів, впровадження технік і методик стресостійкості в умовах сьогодення, розробку та упровадження єдиної в Україні педагогічної технології професійного розвитку педагогічних працівників в системі неперервної освіти засобами неформальної освіти.

Міський голова Сергій Надал підкреслив важливість активного впровадження інновацій в освіті міста, подякував науковцям та педагогам за готовність до постійного самовдосконалення та розвитку освітньої галузі в громаді й нагородив грамотами та подяками Тернопільської міської ради науковців ТНПУ ім.В.Гнатюка, працівників методичного центру за активне партнерство і творчу взаємодію в межах імплементації реформи Нової української школи.

Керівники закладів освіти та їх заступники мали змогу ознайомитися із досвідом упровадження фізико-математичного профілю в ТАЛУГ та спортивного – в АЛ «Генезис», відвідуючи профмастерки:

– Інтегральний нетворкінг впровадження професійного навчання в академічному ліцеї.

– Втілення компетентнісного потенціалу ліцеїста шляхом впровадження профільного навчання.

– Траєкторія успіху випускника спортивного напряму.

– Нові горизонти фізико-математичного профілю та інші.

14 травня працівниками методичного центру проведено 25 профмайстерок на базі закладів освіти міста, де підводилися підсумки предметних локацій 11-ти Трансфермістечок, розглядалися проблеми ключових векторів професійного розвитку педагога в координатах Нової української школи, та презентовано нову методичну форму роботи ПрофМайстерки на період з 2024 року по 2027 рік.

15 травня 2024 року педагогічні колективи ТНВК «Школа-ліцей №6 ім.Н.Яремчука» та ТЗОШ №16 ім.В.Левицького представили досвід впровадження профільного навчання та систему управлінських рішень для проєктування структури академічного ліцею. Керівники та заступники закладів освіти мали можливість під час екскурсії оглянути освітній простір ТНВК «Школа-ліцей №6 ім.Н.Яремчука» та відвідати профмайстерки для інтеграції предметів під час комплексно-хвильових уроків та створення ментальної карти академічного ліцею, який формує профільне навчання. ТЗОШ №14 ім.Б.Лепкого для заступників директорів шкіл І ступеня та з методичної роботи проводилися профмайстерки у формі уроків співучителювання у 5-7-их класах, які провели в партнерстві учителі початкової та базової школи.

Для директорів закладів дошкільної освіти працювало 5 профмайстерок (STEM,STREAM- освіта) на базі ЗДО №18, де присутні мали можливість практично змоделювати методичний конструктор розвивального середовища в закладі дошкільної освіти та набути навичок ранньої профілізації в роботі з дітьми.

16 травня на базі ТПШ№5 зібрала керівників дошкільної освіти, які знайомилися з досвідом роботи закладу з використання LEGO технологій, сінгапурської методики вивчення математики, логіко-математичних задач у наступності від дошкілля до Нової української школи.

Педагогічні працівники ПШ «Ерудит» презентували заступникам директорів І ступеня та з методичної роботи з впровадження фінансової грамотності як інтегрального компонента профільної освіти в початковій школі. Педагоги закладу провели профмайстерки, де було презентовано багаторічний досвід реалізації курсу «Фінансова грамотність» через ігрову та проєктну діяльності для формування підприємницької та фінансової грамотності з мультимедійними засобами.

Понад 30 професійних майстерок 16 травня провели працівники методичного центру для педагогічних працівників громади. Освітяни громади вивчали оптимальні моделі профільного навчання за здібностями та нахилами здобувачів освіти, використання діагностичних інструментів в допрофільному навчанні, способи диференційованого підходу у виборі профілю, можливості інтеграції природничих наук в освітньому процесі, технології ефективного засвоєння інформації, створення сприятливих умов для реалізації спортивного профілю, вивчення алгоритмів прийняття рішень у виборі професії, психологічний супровід учня у виборі кар’єри, соціальне шкільне підприємництво та інші.

17 травня ЗДО №38 презентував для керівників дошкільних закладів ефективне впровадження курсу «Освіта для сталого розвитку», як наступність для допрофільного навчання НУШ.

У ТЗОШ №28 було представлено дорожню карту освітнього профілю «Природничі науки» та проведено екскурсію навчальними лабораторіями. Педагоги працювали у профмайстерках («Нанотехнології: простір революцій») де розглядалося питання інтеграції освітніх галузей для формування дослідницьких навичок учнів та відвідали теплицю «Розумний город».

Загалом 109 заходів було проведено для педагогів громади упродовж тижня, які зорієнтували освітян до впровадження допрофільного та профільного навчання, проєктування освітнього процесу, усвідомленого вибору майбутньої професії здобувача освіти, самостійного здійснення дослідницької і пошукової діяльності, логічного мислення та формування власної громадської позиції, інтеграції предметів у міжгалузеві інтегровані курси та формування ліцеїв і гімназій у громаді.

© 2015-2021 ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ КОМУНАЛЬНИЙ МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР НАУКОВО-ОСВІТНІХ ІННОВАЦІЙ ТА МОНІТОРИНГУ

Написати нам